Projecten - Structurele steun

1. Opvangtehuizen voor daklozen en weeskinderen in sloppenwijken Cairo

a. El Saida Zineb

Het huis staat in een van de sloppenwijken van Cairo. Dakloze mensen kunnen daar dagelijks een maaltijd halen. Verder heeft de leider Mr. Mohamed Kotb een aantal bejaarde vrouwtjes in het tehuis opgenomen. De kinderen die in het tehuis worden verzorgd, zijn weeskinderen en kinderen uit arme gezinnen. Op de foto's het tehuis zoals we het aantroffen in november 2001. Naar onze maatstaven zou het onbewoonbaar verklaard zijn, of liever al niet meer overeind staan. Met onze hulp is het tehuis helemaal opgeknapt. Het is gerenoveerd en geschilderd.

Het tehuis met de omgeving zoals het er in 2001 uitzag
Het tehuis met de omgeving zoals het er in 2001 uitzag
Het tehuis met de omgeving zoals het er in 2001 uitzag

Het tehuis met de omgeving zoals het er in november 2001 uitzag

b. Mukhattem

Dit huis, je mag wel zeggen villa, is door een welgestelde mevrouw aan Mr. Kotb geschonken voor zijn werk en ligt in een mooi gedeelte van Cairo. Hier worden de oudjes ondergebracht, de kinderen die nog niet ‘schoolplichtig’ zijn en de nieuwe kinderen. Naast het feit dat het moederhuis hierdoor wat ontlast wordt, is het voor de toekomst van de kinderen een pré als je kunt zeggen dat je uit een welgestelde buurt komt!

Geschonken villa Mukhattem
Geschonken villa Mukhattem met het schitterende uitzicht over de tuinen

De geschonken villa met het schitterende uitzicht over de tuinen.

c. tehuis voor gehandicapte kinderen in de wijk Khalifa

Een nieuw gebouw waar de Stichting Teje haar steentje aan heeft bijgedragen. Het staat in de wijk  Khalifa in de buurt van het tehuis voor daklozen. Het is pas klaar en moet nu ingericht worden. Het tehuis telt drie verdiepingen. Op de begane grond komen de faciliteiten voor de opvang van gehandicapten; op de bovenste verdiepingen komen de flatjes voor de meisjes uit het ‘tehuis voor daklozen’ die te zijner tijd gaan trouwen.

Vooraanzicht  van het nieuwe gebouw!
Dakterras, prachtig betegeld
Hal
Vooraanzicht van het nieuwe gebouw! Dakterras en hal, alles prachtig betegeld.

Inmiddels zijn de muren van de hal beschilderd naar een ontwerp van studenten van de Art University Cairo. De warme relatie tussen Kotbs instituut (Egypte) en de Stichting Teje (Nederland) wordt daarin tot uiting gebracht. De op de bovenste verdiepingen geplande flatjes voor de meisjes (of jongens) die te zijner tijd gaan trouwen zijn bijna helemaal af en ingericht met alle noodzakelijke voorzieningen: meubels, koelkast, keuken, gordijnen etc. Op de begane grond komen de faciliteiten voor het opvangen van gehandicapten. Zonder dat er publiciteit aan is gegeven is de nieuwe opvang al in de wijde omtrek bekend en….. is er al een wachtlijst! Als de ruimtes volledig zijn ingericht wordt de opvang gestart. Mr. Kotb zal snel beginnen met de inrichting. Speciale benodigdheden zullen aangeschaft moeten worden; hiervoor zou hij graag onze hulp willen hebben.

Stichting Teje  |  IBAN: NL04 RABO 0145 4549 75 t.n.v. Stichting Teje  |  K.v.K. nr.: 08104351  |  E-mail: info@stichtingteje.nl  |  www.stichtingteje.nl  |   contact