Hoe is de belangstelling voor Egypte ontstaan

Enterse dagen

Het jaar 2000 was voor Enter een bijzonder jaar, niet alleen vanwege de millenniumwisseling, maar vooral vanwege de Enterse Dagen. Een keer per vier jaar worden in Enter de Enterse Dagen gehouden. Een festijn waarbij heel Enter op zijn kop staat.

Vier dagen lang is er dan feest met in zo’n 30 buurten aan een thema aangepaste straatversiering, kleding, eigen feesttent, vaak ook nog een wagen voor de optocht.

Het thema "In Enter doar gebuurt ‘t wier" was voor de buurtvereniging Dorpsstraat-zuid/Athanasiastraat aanleiding te kiezen voor het buurtthema "de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922". Met man en macht is er door de buurt gewerkt aan de verwezenlijking van dit thema. Het leverde behalve saamhorigheid, gezelligheid, kennis van en waardering voor elkaars talenten ook prachtige kleding op, decorstukken, eigen gemaakte versiering. Verhuur van kleding, decorstukken en versierselen bracht als welkome bijkomstigheid geld op.

Door een vijftal leden van de buurt werd het het plan geopperd naar Egypte te gaan om alles nog eens weer mee te maken en na te genieten van de zeer geslaagde Enterse Dagen. Bovendien..... er was geld verdiend aan de cultuur van het land en daarvan zou wat doorgeven moeten worden aan de straatarme bevolking. Door een bijdrage van de buurt, verhuur en verkoop van kleding en niet te vergeten de giften van Enterse bedrijven en particulieren, kon de groep een prachtig bedrag meenemen naar Egypte!

In november 2001 werd door 5 leden van de buurtvereniging een studiereis gemaakt door Egypte. Voor 3 van hen was dit de eerste reis naar dat land. De reis was er een die ze niet licht zullen vergeten. Een land met een rijke culturele nalatenschap, maar met een onvoorstelbare armoede. Een bezoek aan een tehuis voor daklozen en weeskinderen in een van de sloppenwijken van Cairo, was de directe aanleiding tot het oprichten van de Stichting Teje!

 

 

Enterse Dagen Stichting Teje - Egypte Stichting Teje - Armoe in Egypte

Stichting Teje  |  IBAN: NL04 RABO 0145 4549 75 t.n.v. Stichting Teje  |  K.v.K. nr.: 08104351  |  E-mail: info@stichtingteje.nl  |  www.stichtingteje.nl  |   contact