Stichting Teje in de media

24-02-2010

Stichting Teje haalt 'Joseph' naar Enter

ENTER - De rooms-katholieke kerk aan de Dorpsstraat in Enter ondergaat in maart een metamorfose. De kerk wordt 'verbouwd' tot een theaterzaal, want op 12 en 13 maart wordt daar de musical 'Joseph and the technicolour dreamcoat' opgevoerd door het zangkoor Ootmusica uit Ootmarsum, een kinderkoor onder leiding van Frans Heijdemann en de solisten Elke Roumaat (de vertelster), Egbert van Hattem (Joseph) en Henk Renting (farao).

Volgens Mathilde Ezendam uit Enter is het overslaan van deze musical geen optie. Ezendam, de regisseuse, is lyrisch over de voorstelling. " Het is echt een geweldig spektakel", zegt ze enthousiast. "De bezoekers wanen zich straks in het oude Egypte, het is alsof ze zich in een tempel bevinden uit de tijden van de farao's. Ook buiten wacht hen een verrassing met grote sfinxbeelden. En de opkomst van de farao is eveneens heel bijzonder. Hij komt in een strijdwagen de kerk binnen."

Ezendam vertelt honderduit over hoe mooi en prachtig het allemaal wel niet gaat worden. Het gaat over de topsolisten, de vele figuranten en de hulp van gemotiveerde vrijwilligers. Ze vergeet echter niet om te hameren op de belangrijkste boodschap. De opbrengst van de musical is bestemd voor de Stichting Teje. Een stichting die Ezendam tien jaar geleden heeft opgericht om steun te geven aan de allerarmsten in de Egyptische samenleving.

Het project waarmee de Stichting Teje zich nu bezighoudt is het meest ambitieuze tot nog toe. "We willen ten noorden van de Egyptische hoofdstad Caïro, in het gebied Eisbethallnakll, een multifunctioneel centrum bouwen. Een plek voor een ziekenhuis, een school en opvang voor gehandicapten. Het is een miljoenenproject. De grond is inmiddels aangekocht. En we proberen wat we kunnen, om de zaken op te bouwen."

Sinds haar bezoek aan Egypte heeft Ezendam zich het lot van de armsten aangetrokken. Zoals de mensen die wonen in het 'vuilnisdorp'. "De mensen daar leven tussen het vuil en van het vuil. De situatie is echt dramatisch, zeker nu de Egyptische overheid heeft besloten om de varkens daar af te maken. Want die dieren zouden de verspreiders zijn van de Mexicaanse griep. In het vuilnisdorp aten de varkens juist het organische afval op en ze zorgden voor inkomsten voor de bewoners. Het leger heeft de dieren afgeschoten. En zo hebben de mensen daar nog minder."

Ondanks de hoge kosten voor de productie van de musical hoopt Ezendam een mooi bedrag aan de musical over te houden. "En ik verzeker je, elke cent komt goed terecht!".

Bron: De Twentsche Courant Tubantia

<== Terug naar overzicht


Stichting Teje  |  IBAN: NL04 RABO 0145 4549 75 t.n.v. Stichting Teje  |  K.v.K. nr.: 08104351  |  E-mail: info@stichtingteje.nl  |  www.stichtingteje.nl  |   contact